Karotenoidy

W skład dodatków do żywności, które są niezwykle często wykorzystywane w artykułach spożywczych znajdujących się na sklepowych półkach, wchodzą barwniki, których głównym i najistotniejszym zadaniem jest nadawanie odpowiedniego kolorytu danym produktom, jak i składnikom w nie wchodzącym. Wśród nich niezwykle popularną substancją jest e160 barwnik inaczej zwany karotenoidem, odpowiadający za nadawanie pomarańczowego lub czerwono-pomarańczowego koloru. Najczęściej można go spotkać w napojach gazowanych, masłach, margarynach oraz jogurtach.

Dodatki do żywności

Jest on nieszkodliwy, a jego dzienna maksymalna dawka do spożycia nie została określona. Barwnik ten jest wrażliwy na oddziaływanie na niego wysokiej temperatury oraz światła. Karotenoidy mogą być wytwarzane z roślin, co nadaje im naturalnego charakteru i właściwości. To właśnie dzięki temu określa się go jako barwnik nieszkodliwy. Ciekawostką jest, iż barwnik E160, a właściwie jego produkty rozpadu są powszechnie i chętnie stosowane w perfumach. Karotenoidy zatem mają szerokie spectrum zastosowania, niekoniecznie ogranicza się ono do produktów spożywczych.

 

Możesz również polubić…